Pianon viritys, kuntoarviot

sekä korjaus- ja huoltotoimet ammattitaidolla Riihimäellä

 

Pianon tai flyygelin viritys tulisi tehdä kotikäytössä olevalle soittimelle vähintään kerran vuodessa. Uusille pianoille sekä pitkään huoltamatta olleille pianoille viritys kannattaa tehdä kahdesti vuodessa, kunnes tila tasaantuu edellyttäen, että ulkoiset olosuhteet ovat normaalit. Eniten soittimen vireeseen vaikuttavat huoltotiheyden jälkeen kosteus ja lämpötilan vaihtelut sekä uusien pianojen ja flyygeleiden kohdalla kielilankojen venyminen. 

 

Asiakaskuntani Riihimäellä sekä muilla toiminta-alueellani on vuosien
mittaan muotoutunut kattamaan sekä pianonsoiton harrastajat ja opiskelijat  kuin myös musiikin ammattilaiset, pedagogit ja artistit. Myös koulut, julkiset tilat ja erilaiset yhteisöt kuuluvat asiakaskuntaani.

 

Pianon ja flyygelin viritys


Pianon ja flyygelin viritys on käsityötä ja työn onnistumisen edellytyksinä ovat tekijän kokemus, sävelkorva, käsitys pianon rakenteesta, tarvittava työkalukokoelma sekä pitkäjänteisyys. Asiansa osaavan pianonvirittäjän korva erottaa hyvän vireen, ja yhteistyössä kokeneiden käsien kanssa haluttuun lopputulokseen päästään hyväkuntoisen soittimen kanssa työskennellessä. Ammattilaiselta pianon virittäminen vie aikaa yleensä noin 1–3 tuntia soittimen kunnosta ja lähtötilanteesta riippuen. 

Tiesithän, että säännöllisellä soittamisella pidät sekä pianosi että sormesi parhaiten vireessä?

Piano viritetään tasavireiseen viritysjärjestelmään. Flyygelin ja pianon viritys perustuu lähtöäänen, yksiviivaisen A:n, asettamiseen viritysmittariin tai äänirautaan. Standardivire on 440 Hz, mutta esimerkiksi klassisen musiikin tasoksi viritetään usein 442 Hz. Pianossa on noin 230 kieltä, ja niitä voidaan virittää myös mittarien avulla, mutta ammatikseen pianon viritystä toteuttavat suorittavat virittämisen yleensä korvakuulolla.

Pianon korjaus ja huolto

Kun pianon halutaan toimivan asianmukaisesti, on koneiston oltava kunnossa. Kuluneet osat aiheuttavat sen toiminnassa ongelmia, mutta voivat myös hankaloittaa koneiston säätämistä. Joskus huoltotöitä on tehtävä, ennen kuin soitinta on mahdollista saada vireeseen. Jätäthän korjaustarpeiden arvioinnin, pianon huollon ja sen korjaustoimenpiteet ammattilaisen huoleksi ja keskity nauttimaan soittamisesta.

Pianon kuntoarviot

Kuntoarvio on edullinen tapa varmistua vanhan pianon tai flyygelin soittokunnosta ennen ostopäätöksen tekoa. Huonoon kuntoon päässeen tai särkyneen soittimen kunnostus voi olla joissain tapauksissa todella suuritöistä ja parhaimmillaankin aikaa vievää. Kokemukseni pianojen ja flyygeleiden parista auttaa minua selvittämään lähtötilanteen puolestasi. Teen sinulle pianosta kuntoarvion, jonka avulla voit tehdä päätöksen ostamisesta ja mahdollisista pianon huolto- tai korjaustoimenpiteistä.

Pyydä tarjous